Røykvarslerdagen 1.12 – Husk å bytte batteri!


røykvarslerdagen

Møt oss på AMFI Steinkjer ved Specsavers fra kl.10 til 12. Vi deler ut røykvarslerbatterier og du kan delta en quiz spennende premier. Vi har også med oss brosjyrer. Vi svarer på alt folk lurer på om brannsikkerhet. Vi gleder oss til å treffe deg!

Røykvarslerdagen er en årlig kampanje da brannvesen over hele landet vil at alle sjekker at de har fungerende røykvarsler! Det er påbudt med fungerende røykvarslere i alle boliger. Ikke uten grunn: Røykvarsleren gir deg og de andre i boligen tidlig varsel hvis det begynner å brenne. Da har dere muligheten til å komme dere ut før det er for sent.

Røykvarsler er påbudt

Du må ha røykvarslere i hver etasje, stue, kjøkken og uten­for soverommene. Brannvesenet anbefaler å ha røykvarsler inne på soverommet også. Boligbranner som tar liv skjer som regel om natten. Dersom du har mange nok røykvarslere som fungerer, får du og andre i boligen mulighet til å komme dere ut.

Plasseres i taket

En røykvarsler reagerer raskere dersom den er montert i taket og minst 50 cm fra veggen. Reglene for røykvarslere er de samme i hytter og hybler.

Hva slags røykvarsler?

Brannvesenet anbefaler optiske røykvarslere som er seriekoble­de. Seriekoblede røykvarslere kan kobles sammen uten ledning. Da piper alle røykvarslerne dersom det blir brann.

Hvem har ansvar?

Det er eieren av boligen som har ansvaret for å montere røykvarsler. De som bor der har ansvaret for å teste røykvarsleren og skifte batteri jevnlig.

Lys og vibrering

Mange av oss hører dårlig. Da kan vi skaffe oss hjelpemidler som blinker eller vibrerer i tillegg til å lage lyd. For eksempel finnes det en spesiell klok­ke til å ha på armen som vibrerer hvis røykvarsleren piper.

Vedlikehold

Du bør teste batteriet i røykvars­lerne minst en gang i måneden. Det gjør du ved å trykke på testknappen. Batteriet bør du bytte en gang i året eller oftere hvis batteriet er dårlig. Når batteriet er dårlig begynner røykvarsleren å lage korte svake pip. Brannvesenet anbefaler at du skifter ut røykvarslerne etter 10 år.

Les mer om røykvarslere her.