Brannvesenet vil ha deg med på kurs

Visste du at enhver arbeidsgiver skal sørge for at sine ansatte er opplært i brannvern, slik at de er rustet for å håndtere farlige situasjoner og skader som kan oppstå på arbeidsplassen? Hos Brannvesenet Midt IKS kan du få brannvern- og førstehjelpskurs i en og samme pakke på bare to timer, og de er helt enerådende på dette området.

Ansatte i Brann Midt. Foto
Fra venstre: Trond Marius Fornes (prosjektkoordinator), Sten Inge Hollås (brannkonstabel), Arnstein Kvelstad (rådgiver plan/logistikk) og Bjørn Steinar Røvik (rådgiver for kompetanse).

Hvorfor driver brannvesenet med førstehjelp, spør du? Hele ⅓ av alle oppdragene som brannvesenet får er faktisk helserelaterte.

– Ettersom forebygging er en stor del av det vi driver med ønsker vi nå å tilby brannvern- og førstehjelpskurs i ett, for dette er en kurspakke som vi ser et stort potensial med. Jeg oppfordrer alle bedrifter til å melde seg på. Kurset er effektivt, alle skal få prøve seg, og samtidig sørger du som arbeidsgiver at dine ansatte er i stand til å forebygge i forhold til brann og førstehjelp, sier prosjektkoordinator i Brannvesenet Midt IKS Trond Marius Fornes.

Mandag 22. oktober kjørte brannvesenet kurset for ansatte i FuglesangDahl, Skanska og Nortura på Tranamarka på Steinkjer.

Det var god stemning inni brannvesenets kursvogn under Kahoot!-quizen.
Det var god stemning inni brannvesenets kursvogn under Kahoot!-quizen.

Tilrettelegger teorien for bedriftene

Kurset startet med en Kahoot!-quiz inni brannvesenets kursvogn om begge emnene. Kahoot! er designet for å være lett å bruke, fengende og engasjerende. Spillet foregår ved at spørsmålene og opptil fire svaralternativer vises på hovedskjermen. Disse har forskjellig farge og form. På deltakernes mobilskjermer vil det være opp til fire rektangler med ulik farge og form. Her gjelder det å svare riktig på spørsmålene på kortest mulig tid.

– Det som er spesielt bra med denne teoribiten er at vi tilrettelegger ut i fra hvilken bransje som deltar på kurset. Hvis det er et el-firma som skal delta, er det naturlig at spørsmålene går litt på støtskader. Er det tømrere, så har vi med om klemfarer og stikkskader. Vi tilpasser ut i fra enhver bedrifts ønske, forteller Trond Marius Fornes.

Kahoot! er også målbart. Det betyr at dersom man kommer tilbake på nytt kurs etter et par år, så ligger de tidligere resultatene i en rapport, slik at man kan gjøre sammenligninger om fremgang.

– Vi har kjørt kahoot! gjennom jobb selv, og det er en veldig artig og sosial måte å lære på gjennom konkurranse. Det at Trond Marius gjennomgikk spørsmålene etterpå og gikk i dybden, likte jeg veldig godt. Det var svært lærerikt og effektivt, sier Louise Brækkan fra FuglesangDahl.

Brannvesenet Midts  gasscontainer er den eneste av sitt slag i Norden. Med den kan du øve deg på å slokke de fleste typer branner.
Brannvesenet Midts gasscontainer er den eneste av sitt slag i Norden. Med den kan du øve deg på å slokke de fleste typer branner.

Virkelighetsnær brannslukking i unik gasscontainer - eneste av sitt slag i Norden

Etter teoribiten var gjennomført, ble de oppmøtte delt i to grupper der den ene gruppen fikk prøve seg på førstehjelp i 40 minutter, og den andre på brannvern. På sistnevnte fikk man prøve alle slukkemidlene fra brannslangen inni en gasscontainer, som er den eneste av sitt slag i Norden. Den er rentbrennende, miljøvennlig, og du kan simulere komfyrbrann, sofabrann og brann i gassflaske med ulike styrker.

– Vi er veldig stolte av gasscontaineren vår. Her kan alle få øvd seg på brannslukking så nært opp mot en virkelig situasjon som det lar seg gjøre, under forsvarlige og kontrollerte omstendigheter, forteller Trond Marius Fornes.

I tillegg har brannvesenet moderne førstehjelpsutstyr; deriblant en Laerdaldukke som gir tilbakemeldinger på kompresjoner i forhold til dybde og frekvens på om det du gjør er riktig.

– Når vi setter opp dette til en pakke, er vi ganske unik på markedet når bedriftene på to timer får sertifiseringer på begge områder. Jeg vil også skryte av vårt kursmannskap som har de nødvendige kvalifikasjonene samt praksis på feltet, både på helse og brann, fortsetter han.

Underveis i kurset dukket det opp en del overraskelsesmomenter. Dette mener Trond Marius Fornes er veldig viktig for opplæringen.

– Det er jo slik at hvis man havner i en farlig situasjon selv en dag, er man ikke forberedt da heller, derfor liker vi å introdusere disse overraskelsesmomentene.

Førstehjelp og brannvern
Under førstehjelpsdelen dukket det opp et par overraskelsesmomenter. Man er aldri helt forberedt i situasjoner der det står mellom liv og død, derfor er dette viktig for opplæringen.

“To timer føltes som 20 minutter”

Erling Fuglesang, daglig leder i FuglesangDahl var til stede for å sjekke ut kurset, i forbindelse med at han allerede har meldt på sine ansatte. Han likte veldig godt opplegget på Tranamarka.

– Vi har valgt å gå for dette kurset, fordi det er bedre sammensatt og oppdelt enn dem vi har kjørt tidligere. Det passer spesielt godt for våre ansatte på byggeplassen, og det var veldig artig å gjennomgå det; et intimt opplegg som ikke er for jålete. Ofte på slike kurs er det flott hotell, lunsjbuffet og kurslokaler, men dette er mye bedre.To timer for relativt små grupper, tror jeg er kjempebra. Kurset er rett på, og her er det folk med kompetanse, både innenfor helse, livredning og brann som virkelig har holdt på med dette i mange år. Akkurat det merker vi.

– Kurset var svært effektivt, lærerikt, sosialt og artig. Du rekker ikke å kjede deg når du er med. To timer føltes som 20 minutter, og da betyr det at det har vært bra innhold, smiler Louise Brækkan fra FuglesangDahl.

– Jeg synes også det var interessant og bra, med unntak av været, sier Terje Eriksen fra Skanska med et glimt i øyet. Det er alltid greit med en oppkvikker på et viktig tema. Det at kurset var nokså intimt gjør at man blir ekstra skjerpet. Alle må prøve seg, og det er viktig.

Opplæring i bruk av hjertestarter var noe samtlige var glade for å få en repetisjon på og innføring i.

– Bruk av hjertestarter blir det snakket mye om, men det er ikke så mange som går aktivt ut og lærer opp i det. Det som overrasket meg var at den var mye enklere å bruke enn jeg hadde forestilt meg, og det er jo bra, sier Louise Brækkan

KURS

FØRSTEHJELP OG BRANNVERN

KURS

BRANNFOREBYGGENDE ARBEID

KURS

VARME
ARBEIDER